Jak z tofu zrobić makrelę, czyli Festiwal Wegańskich Inicjatyw po raz drugi w Poznaniu

Z kaszy jaglanej można przygotować „masło”, a z wędzonego tofu – pastę „makrelową”. Roślinne kosmetyki mają zbawienny wpływ na naszą skórę, a wegańska dieta wzmacnia organizm. Dobrze też prezentuje się w obiektywie – zwłaszcza jeśli wiemy, jak zrobić efektowne zdjęcia… Wszystkie te tematy zostaną poruszone podczas Festiwalu Wegańskich Inicjatyw Veganmania, który w niedzielę 14 czerwca odbędzie się w Klubokawiarni Meskalina.

Veganmania zagości w Poznaniu już po raz drugi. To wydarzenie, organizowane przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, łączy w sobie pokazy kulinarne, wykłady, warsztaty fotograficzne i targi wegańskich produktów. Goście festiwalu mają okazję przekonać się, że wbrew obiegowej opinii weganizm nie wymaga wyrzeczeń, a roślinna dieta jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i korzystna.

– Veganmania to nie jest tylko wydarzenie dla wegan. Jesteśmy otwarci na wszystkich, którzy chcieliby spróbować „z czym to się je”, skosztować wegańskich przysmaków czy po prostu zapytać o to, dlaczego warto – zachęca Arleta Sierakowska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. – Uśmiechamy się, kiedy słyszymy zachwyty nad degustowanym właśnie ciastem i pytania „czy to na pewno jest wegańskie?”. Ludzie często nie wiedzą, jakie możliwości daje weganizm i że większość tradycyjnych produktów da się z powodzeniem zastąpić roślinnymi odpowiednikami.

W ciągu ostatnich lat wegańska kuchnia wyraźnie zyskała na popularności. W samej tylko Warszawie w krótkim czasie powstało tyle roślinnych restauracji, że stolicę przyrównuje się do Berlina. Wegańskich knajpek nie brakuje też w Poznaniu, Wrocławiu czy Krakowie.

– Ten trend bardzo nas cieszy. Coraz więcej osób odżywia się w sposób świadomy – czyta etykiety, unika szkodliwych składników etc. Z radością i zainteresowaniem obserwujemy rozwój wegańskich restauracji czy pojawiające się na rynku wegańskie produkty. Dzięki temu łatwiej pokazać nam, że wegańska kuchnia jest urozmaicona, odżywcza i przede wszystkim niewymagająca wielkich nakładów czasu – uzupełnia Krzysztof Witalewski z Otwartych Klatek.

Wstęp na wydarzenie jest całkowicie bezpłatny, nie wymaga też zapisów. Na miejscu będzie można kupić m.in. ciasta i lody od cukierni Zielony Talerz, burgery miXtura vege cafe, wegańskie kiełbasy, pasztetowe i parówki wytwarzane przez Roślinne, a także napić się kawy zapatystowskiej od Kluboksięgarni Zemsta. Meskalina przygotuje koktajle i desery, będą również wegańskie kosmetyki.

Szczegółowy program:
13.00 – 13.30 – Moc roślin w tubie! czyli krótko o wpływie wegańskich kosmetyków na naszą skórę – wykład Diany Boguckiej, konsultantki Arbonne (firmy prowadzącej sprzedaż wegańskich kosmetyków);
13.30 – 15.30 – Co na wegańską kanapkę? – pokaz gotowania autorki bloga Alicja w krainie warzyw
15.30 – 16.30 – Weganizm wzmacnia organizm? Co na to nauka? – wykład Weroniki Szarafin, dietetyczki klinicznej, absolwentki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalizującej się w dietach roślinnych;
16.30 – 17.00 – Weganizm w obiektywie, warsztaty fotograficzne prowadzone przez VeganShooters;
17.00 – 18.00 – Od grubasa do ultrasa wykład Vegenerat Biegowy

Veganania to nie jedyna inicjatywa realizowana przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Więcej informacji o aktualnych kampaniach i działaniach organizacji znaleźć można na stronie www.otwarteklatki.pl.