Za niecały miesiąc rusza sezon na świeży jednodniowy sok marchewkowy, który ma wiele właściwości oraz zawiera bardzo dużo karotenu. Picie soku marchewkowego przez cały rok spowoduje brak problemów z opalaniem oraz poparzeniem skóry w okresie letnim. Dlaczego jeszcze warto pić sok marchewkowy ?
Nie dość, że jest smaczny, to jeszcze zawiera barwniki, dzięki którym nasza skóra nabiera ładnego, zdrowego koloru. A to za sprawą karotenoidów (a w szczególności dzięki beta karotenowi). Nadają one owocom i warzywom żółty, pomarańczowy lub czerwony kolor. Duże ilości tych barwników znajdziemy też w papryce, morelach oraz w szpinaku. W tym ostatnim przypadku przegrywają jednak kolorystycznie z zielonym barwnikiem – chlorofilem.
W roślinach karotenoidy pełnią m.in. funkcję ochronną. Ich zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników, niebezpiecznych cząsteczek mogących trwale uszkodzić roślinne organy. Ludzki organizm potrafi przekształcić karotenoidy w witaminę A.
Z punktu widzenia urody beta karoten, jest ważny dla zdrowej i ładnej skóry. Nie dość, że opóźnia powstawanie zmarszczek, to jeszcze nadaje jej ładnego koloru. A to dlatego, że część tego roślinnego barwnika jest magazynowana w skórze. Co ważne – zmniejsza on wrażliwość na promieniowanie UV, dzięki czemu podczas opalania mniej grozi nam poparzenie skóry. Dlatego zanim zdecydujesz się wybrać zimą na solarium lub latem na plażę – przygotuj się do tego odpowiednio. Oprócz dużej ilości marchewek w jadłospisie, nie zapominaj nałożyć na skórę kremu z filtrem.
W ofercie przedsiębiorstwa Quick fresh właściciela marki ,,Soki na Dzień Dobry’’ sok marchewkowy dostępny jest w butelce 250ml oraz 500ml. Produkowany jest, wyłącznie z wyselekcjonowanych świeżych, zdrowych i dojrzałych marchwi. Proces produkcji soku marchewkowego polega na wyciśnięciu go z najlepszych odmian marchwi, co sprawia, że jest on naturalnie słodki i smaczny, a zarazem zachowuje bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Co więcej jednodniowy sok z marchwi wzmacnia odporność organizmu oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych.