Na MTP znów będzie smacznie. Targi Smaki Regionów zawitają do Poznania

W dniach 24-27 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędą się Targi Smaki Regionów. Potrawy z niemalże każdego zakątka Polski będą czekać na uczestników tego wydarzenia. Chcesz wrócić do kulinarnych korzeni? Te targi są dla Ciebie!

W XXI wieku konsumenci coraz częściej spoglądają na etykiety. Ważne jest to, z czego zrobiony jest produkt i jaki jest jego termin przydatności, dlatego podczas Targów Smaki Regionów, każdy łasuch znajdzie coś dla siebie.

Gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku, krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe – to tylko nieliczne przysmaki jakie zaoferują wystawcy. Już po raz ósmy mieszkańcy Wielkopolski będą mogli spróbować jedzenia, którego na co dzień nie kupią w supermarkecie.

W tegorocznej edycji Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przybliży metody wyrobu pieczywa tradycyjnego a Stowarzyszenie Polska Ekologia będzie promować polskie warzywa i owoce. Nie zabraknie pokazów kulinarnych, występów artystycznych czy warsztatów dla dzieci.

– Z każdą edycją targów frekwencja jest większa. Starsze pokolenie doskonale pamięta tradycyjne potrawy i produkty wytwarzane w małych gospodarstwach, chętnie do nich wraca i jest ich orędownikiem wśród młodego pokolenia. Na korzyść działają też trendy w gastronomii, wśród których coraz bardziej istotna jest praca z produktem lokalnym – mówi Miłosz Jankowiak, dyrektor Projektu.

Podczas targów Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przyzna Kulinarne Perły w konkursie „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Na stoiskach wszystkie oferowane przysmaki będą do spróbowania i do kupienia. Targi będzie można odwiedzać od godziny 9:00 do 17:00.