W ramach Polagry odbywają się trzy salony: Food – żywność, Foodtech – technologie i dodatki do żywności oraz Horeca – wyposażenie dla okali gastornomicznych. Dzięki temu, targi zapewniają kompleksową realizację potrzeb dla branży spożywczej i gastronomicznej w jednym miejscu.
Na stoiskach prezentowane są wysokiej jakości wyroby spożywcze, zarówno te z dużych zakładów produkcyjnych jak i małych, lokalnych produkcji i manufaktur. Dostępne są produkty popularne, produkowane na ogólnokrajową lub międzynarodową skalę oraz te regionalne.
Nie brakuje także innowacyjnych technologii spożywczych, maszyn dla sektora spożywczego, urządzeń d konfekcjonowania i pakowania oraz dodatków do produkcji żywności.
Duża część tegorocznej edycji Polagry poświęcona jest opakowaniom, w tym przede wszystkim rozwiązaniom ekologicznym i przyjaznym środowisku.
Nie zabraknie również zmagań młodych gastronomicznych talentów. W czasie Polagry odbędą się Eliminacje Krajowe WorldSkills 2020 organizowane przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji, czyli do konkursu dla uczniów szkół o profilach gastronomicznych. Młodzi adepci kulinariów zmierzą się w konkurencjach poświęconych gotowaniu, cukiernictwu, serwisowi restauracyjnemu i carvingowi. Eliminacje odbywać się będą przez trzy dni trwania targów. Zwycięzca będzie mógł zdobyć kwalifikację do reprezentowania Polski podczas międzynarodowego konkursu WorldSkills Szanghaj 2021.
W programie znalazły się również warsztaty kawowe, cukiernicze i lodow-cukiernicze. Nie zabraknie także wykładów i szkoleń dostosowanych do obecnej sytuacji na rynku – dotyczące m.in. tego, jak szukać klientów online, jak pandemia wpłynęła na zachowani społeczne i jak radzić sobie z wytycznymi sanitarnymi stawianymi branży spożywczej i gastronomicznej.
Impreza rozpoczyna się dzisiaj i potrwa trzy dni, czyli do środy, 30 września.