Co jeść zamiast słodyczy? Zdrowe alternatywy

Apetyt na coś słodkiego…Chęć podjadania między posiłkami… Kto z nas nie zna tego uczucia? Jednocześnie każdy z nas wie, że konsumpcja słodyczy i nadmierne podjadanie negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Niestety wiele osób zbyt często sięga po różnego rodzaju produkty z dodatkiem cukru (czasem nawet nieświadomie, bo nie czytają etykiet!), co skutkuje potem szeroko pojętymi problemami ze zdrowiem. Jak temu zaradzić? Warto poszukać dla siebie zdrowszych alternatyw, które zaspokoją nasze „słodkie” apetyty lub po prostu zaspokoją chęć podjadania (bo przecież nie zawsze chodzi tylko o cukier, ale po prostu o podjedzenie i pochrupanie).

 

Atrakcyjnym rozwiązaniem są suszone owoce bez dodatku cukru oraz orzechy. Jeśli masz teraz w głowie tylko rodzynki lub suszone morele, to przeczytaj dalszą część artykułu, a mile się zaskoczysz! Nie wszyscy bowiem wiedzą, jak wspaniałe możliwości można aktualnie znaleźć na rynku i że to wcale nie musi być nudne.

Suszone owoce bez cukru

Suszone owoce bez dodatku cukru dostarczają naturalnej słodyczy, a jednocześnie są bogate w tak cenny błonnik (którego bardzo często spożywamy za mało), witaminy i minerały. Do tego aktualnie znajdziemy je w zdrowych opcjach, bez zbędnych dodatków, bez siarki, z certyfikowanych upraw ekologicznych. A wybór jest ogromny! Bo to nie tylko rodzynki, morele, czy plastry jabłka (które swoją drogą smakują wspaniale!), ale np. jabłkowe frytki, które chrupią jak chipsy – można je śmiało podjadać bez wyrzutów sumienia, jak również dać dziecku do śniadaniówki! Bo to samo zdrowie, a przy okazji jemy coś innego, atrakcyjnego, chrupiącego. Takie frytki pakowane próżniowo, a więc zachowujące swoją chrupkość na długi czas, znajdziesz w Biossom. Do tego liofilizowane truskawki lub maliny. Wszystko smaczne, zdrowe, chrupiące! Dostarcza nam wielu witamin, a kalorii z umiarem, więc można je śmiało podgryzać bez wyrzutów sumienia.

Z tropikalnych owoców warto sięgnąć po ananas lub mango – mimo, że suszone, potrafią być soczyste! Takie znajdziesz właśnie w Biossom, bo są pakowane próżniowo, dlatego nic nie tracą ze swojej wilgoci i aromatu. Są zdrowe i naprawdę słodkie, więc zaspokoją apetyt na słodycze nawet największych łasuchów. Przez to oczywiście również trochę bardziej kaloryczne, więc jedz je z umiarem.

Jeśli suszone plastry mango są dla kogoś (zwłaszcza dzieci i osób starszych) trudne do pogryzienia, to jest już na to rozwiązanie w postaci kulek mango! Miękkich, soczystych, aromatycznych, a przy tym łatwych do zjedzenia.

Można wybrać suszone czarne czereśnie, daktyle, przepyszną śliwkę kalifornijską, rabarbar z sokiem jabłkowym (o tak, dla fanów rabarbaru też coś się znajdzie, a w wersji z sokiem smakuje trochę jak cukierek!), wiśnie suszone, a dla tych co lubią kwaskowaty smak nawet chrupiące jagody inkaskie (tak, nie takie wysuszone jak rodzynki, ale prawdziwie chrupkie, idealne do przegryzienia). Jagody inkaskie to ponadto prawdziwa bomba witaminowa (nie bez powodu nazywane są „złotą jagodą”).

Jak widzicie, wachlarz możliwości w przypadku suszonych owoców jest naprawdę szeroki i każdy znajdzie coś dla siebie – niezależnie od wieku. A intensywny smak takich owoców będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy.

Orzechy: zdrowe tłuszcze i białko

Orzechy są nie tylko smaczną przekąską, ale także dostarczają cennych składników odżywczych. Są bogate w zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i minerały.

Szczególnie warto zwrócić uwagę na jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz błonnik. Nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Mimo wysokiej kaloryczności orzechów (do nawet 700 kcal na 100 gramów!), warto włączyć je do diety. Według badań naukowych, spożywanie niewielkich ilości orzechów kilka razy w tygodniu może efektywnie chronić przed chorobą wieńcową, udarem mózgu i zawałem serca. Tłuszcz jest również doskonałym źródłem energii, co czyni orzechy idealnym posiłkiem dla osób podejmujących intensywny wysiłek fizyczny i umysłowy. Oprócz dostarczania cennych składników odżywczych, wspierają również koncentrację i funkcjonowanie mózgu.

Warto zaznaczyć, że pomimo wysokiej kaloryczności, orzechy mogą być korzystne dla osób prowadzących redukcyjną dietę. Ich bogate źródło białka i tłuszczu sprawia, że są one bardzo sycące, a obecność błonnika zmniejsza uczucie głodu. Spożywane z umiarem, mogą zatem wspomóc proces utraty wagi.

Migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pekan czy orzechy brazylijskie to tylko kilka przykładów, które warto uwzględnić w diecie i pochrupać, jeśli mamy na to ochotę.

A jeśli musi być czekolada…

Wiemy, że są również tacy, dla których słodycz bez czekolady to nie słodycz. I też to rozumiemy. Niestety wiedz, że jeśli już musisz zjeść czekoladę i powyższe opcje Cię nie satysfakcjonują, to w takim wypadku umiar musi być zachowany w sposób szczególny. Ponadto wybieraj gorzką czekoladę, o wysokiej zawartości kakao. Na rynku dostępne są aktualnie pyszne gorzkie czekolady z wysoką zawartością kakao i obniżoną ilością cukru. A jeśli masz ochotę na owoc z czekoladą, to możesz wybrać np. kulki mango w czekoladzie lub kulki ananasa w czekoladzie.

Wprowadzając suszone owoce i orzechy do diety możemy cieszyć się smakiem jednocześnie dostarczając organizmowi wartości odżywcze. Pamiętajmy o umiarze i świadomych wyborach, aby zaspokoić apetyt na słodycze i podjadanie w sposób, który sprzyja zdrowiu.