Trwa sezon grzybowy. Jak odróżnić grzyby jadalne i poznać pierwsze objawy zatrucia?

W Polsce zaczął się już sezon grzybowy. Niesie on za sobą zagrożenie zatrucia. Jak odróżnić grzyby jadalne i rozpoznać pierwsze objawy zatrucia radzą eksperci.

 

“Głównie grzyby trujące, to grzyby blaszkowe, to jest taki pierwszy sygnał. Nie zbieramy grzybów blaszkowych, jeśli się nie znamy. Zbierajmy tylko te grzyby, które mają tzw. gąbkę, to jest podstawowa zasada” – tłumaczy grzyboznawca Jerzy Rumiński.

Jak dodaje, są nawet specjalne aplikacje na smartfony, które pomogą rozróżnić grzyby trujące.

 

“Musimy zwracać uwagę na to, jakie objawy występują po spożyciu grzyba. Tymi niepokojącymi zawsze są bóle brzucha, biegunka czy zawroty głowy”

 tłumaczy toksykolog Eryk Matuszkiewicz.